Zuid-Afrika

landkaart_ZA_streepjeVanaf het moment dat Home of Change Nederland in Nederland van start ging, stond Zuid-Afrika op de kaart. Mede omdat Jacqueline, de oprichtster van Home of Change Nederland, daar vijf jaar gewoond heeft. We maakten in 2014 een onderzoeksreis om met verschillende organisaties te praten over mogelijkheden om samen te werken. Ons is gevraagd of we Home of Change in Zuid-Afrika wilden beginnen en met elkaar besloten we om te onderzoeken hoe we dat het beste konden doen. Home of Change wil namelijk samenwerken in plaats van zelfstandig ergens aan de slag gaan. In oktober 2015 zijn we met ons werk in Port Elizabeth begonnen, onder leiding van onze field director Loes Amarachi Chukwuemeka – van den Tol. Lees hier meer over hoe dit begon.

Zuid-Afrika en mensenhandel
In Zuid-Afrika vindt veel mensenhandel plaats, zowel nationaal als internationaal. Het is een zogenaamd doorvoerland, maar ook worden veel meisjes vanuit de binnenlanden (vaak door vrienden en familie) geronseld om in de grote steden als prostituee te gaan werken. Ze worden onder valse voorwendselen overgehaald om te verhuizen naar steden als Durban, Kaapstad of Port Elizabeth. Ze hopen dat hun dromen daar werkelijkheid zullen worden, maar het tegendeel is waar. Ze komen namelijk vaak terecht in de gedwongen prostitutie en hebben geen idee hoe ze er weer uit moeten komen.

Ikhaya Loxolo
Ons project in Zuid-Afrika heet Ikhaya Loxolo, wat (net als Doma Mera) ‘Huis van vrede’ betekent. We hebben dankzij deze bijzonder actie in mei 2016 huiskamer geopend onder de naam Ikhaya Loxolo. Dit huisje biedt veiligheid voor vrouwen en kinderen die gedwongen in de prostitutie werken. Ze kunnen hier terecht voor een kop thee of koffie en een goed gesprek, maar ook voor andere activiteiten en trainingen die we voor hen organiseren.

Om dit te verwezenlijken hebben we begin 2016 deze actie gelanceerd, waar heel veel mensen aan hebben bijgedragen. Dankzij de giften die binnengekomen zijn, kunnen we het huisje in ieder geval anderhalf jaar huren!

Ons werk in de praktijk
Loes doet samen met een team van vrijwiligers straatwerk. Ze bezoeken wekelijks vrouwen en kinderen in de leeftijd van 13 tot 35 jaar, die op straat in de prostitutie werken. Ze worden door een pooier, armoede of andere omstandigheden gedwongen om hun lichaam te verkopen. Het grootste deel van de meiden geeft aan dat ze willen uitstappen, maar dat ze geen alternatieven hebben om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarom organiseert Home of Change vanaf november 2016 naailessen voor beginners, als voorbereiding op het Source Project dat we naast ons straatwerk willen opzetten.

Ikhaya Loxolo biedt in samenwerking met de organisatie House of Refuge computertraining aan. Ook zullen we les geven over werkethiek en het onderhouden van een moestuin. Voor vrouwen die interesse hierin hebben, organiseren we een vervolgcursus naaien, een cursus fotografie & filmmaken en zoeken we samen met hen naar een werkervaringsplek. We doen dit in samenwerking met plaatselijke organisaties en bedrijven, die ontzettend enthousiast zijn over de manier waarop we werken.

Registratie Home of Change Zuid-Afrika
Omdat ons werk in Zuid-Afrika zo positief ontwikkelt zijn we momenteel bezig met de registratie van Home of Change Zuid-Afrika (Home of Change South Africa, HOCSA). Dit zal administratieve werkzaamheden en lokale samenwerking vergemakkelijken.

Giften voor Ikhaya Loxolo kunnen worden overgemaakt naar:
Home of Change
Rekeningnummer: NL52TRIO0254694330
O.v.v. Ikhaya Loxolo