Tajikistan

Landenkaartje TajikistanIn Tajikistan werken veel vrouwen en kinderen gedwongen door een pooier, armoede of andere omstandigheden in de seksindustrie. Door de grote armoede voelen zij zich verantwoordelijk voor hun familie. Maar omdat ze vaak geen opleiding en geen baan hebben, komen ze in een wereld van prostitutie en drugs terecht. Ze wonen voornamelijk op straat, in kelders van grote flatgebouwen of huizen die gebruikt worden als bordeel. Zo ook in Dushanbe, de hoofdstad van Tajikistan. Sergey en zijn team* vangen daar meisjes op die zichzelf verkopen in de seksindustrie.

Doma Mera
De Safe Home waarin de vrouwen en kinderen in Tajikistan worden opgevangen heet Doma Mera. Dit betekent ‘huizen van vrede’. Zover bij ons bekend is Doma Mera de eerste 24-uurs opvang voor vrouwen in Tajikistan. De Safe Home is vergelijkbaar met een Nederlandse crisisopvang en bestaat uit twee huizen, één in Dushanbe en één buiten de stad. Het huis in Dushanbe wordt overzien door een huismoeder die dag en nacht aanwezig is. De meiden in het andere huis krijgen ambulante begeleiding en komen geregeld naar het huis in Dushanbe. Alle vrouwen en kinderen die opgevangen worden krijgen medische zorg, psychische begeleiding en praktische ondersteuning om zelfredzaam te worden. Voor de vrouwen wordt, zodra zij dit kunnen, werk gezocht en de kinderen gaan zo snel mogelijk naar school. Doma Mera bereidt de meisjes voor op een nieuw leven. Een leven zonder afhankelijkheid van de seksindustrie, een leven vrij van verslaving, een leven met een hoopvolle toekomst.

Doma Mera is met behulp van een andere lokale hulpverleningsorganisatie officieel geregistreerd in Tajikistan.

Straatwerk
Ons team doet ook straatwerk in Dushanbe en andere steden. Ze bouwen relaties op met meiden die in de gedwongen prostitutie werken en die een ander leven willen maar niet weten hoe ze dat moeten doen. Het team bouwt door hun aanwezigheid op straat een vertrouwensband op met de meiden, maar helpt hen bijvoorbeeld ook met het aanvragen van identiteitspapieren, het bezoeken van een dokter, enzovoort. De vrouwen en kinderen die tot nu door Doma Mera zijn opgevangen, zijn daar dankzij het straatwerk terechtgekomen.

Source Project
Het team is samen met de meisjes van Doma Mera een kleine huisbakkerij begonnen, zodat ze in hun eigen onderhoud kunnen gaan voorzien. Wij ondersteunen dit project financieel totdat er voldoende geld gegenereerd wordt om zelfstandig verder te ontwikkelen. Ook leren de meiden om te breien, verstellen ze kleding voor mensen en maken ze sieraden om te verkopen.

Sergey heeft ook een mannenopvang opgezet met een bijenproject, kippenren, moestuin en konijnenfokkerij. Doma Mera wordt wanneer mogelijk vanuit de opbrengst van deze projecten ondersteund. Daarom helpt Home of Change bij de professionalisering van deze projecten.

Lees hier het reisverslag van het werkbezoek aan Doma Mera in april 2014.

* Om veiligheidsredenen noemen we de namen van andere teamleden niet en plaatsen we geen foto’s van vrouwen en kinderen op de website.